Ambassadeur Bo Kramer

In het zonnetje als ambassadeur van Powergirlz is onze Bo Kramer. Bo: “Ik vind niets mooier dan dat ik mannen van twee meter verdedig die één bonk spier zijn, maar dat ik toch sterker, sneller of tactisch slimmer ben.”

Bo is rolstoelbasketbalster bij sportcentrum Papendal en heeft een bronzen medaille behaald tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Ze bereidde zich voor op de Spelen in Tokyo in 2020, maar deze konden door de Coronacrisis niet doorgaan. In dit interview lees hoe je hoe zij omging met deze tegenslag en wat haar heeft bewogen om ambassadeur te worden van Powergirlz.Het hele interview is te lezen op onze Facebook pagina.

Je gooit als een meisje

Tijdens het interview met Bo Kramer werden we getriggerd door een van haar uitspraken. Ze vertelde namelijk dat ze zelf weinig last had gehad van vooroordelen, omdat anderen haar meestal voor een jongen aanzien. Zodra mensen erachter kwamen dat ze dan toch een meisje was, werd haar verteld dat ze niet verwacht hadden dat een meisje zo goed was in sport. Dit is een probleem.

Een voorbeeld is de uitspraak: ‘je gooit als een meisje’. Ogenschijnlijk onschuldig, omdat deze veelvuldig gebruikt wordt. Niets is minder waar. De uitspraak benadrukt de aanname dat vrouwen minder goed zijn in sport.
Uit onderzoek is gebleken dat deze aanname zodanig geïnternaliseerd wordt dat dit het zelfbeeld van vrouwen beïnvloedt en daarmee ook hun prestatie: omdat van vrouwen verwacht wordt dat ze minder sterk of atletisch zijn, denken ze zelf ook dat ze het niet kunnen, waardoor het hen daadwerkelijk niet lukt.

Bo Kramer is geen jongen, maar een meisje. Een vrouw. Een topsporter. De missie van Powergirlz om met rolmodellen gelijke (beweeg)kansen te creëren voor meisjes blijkt maar weer ontzettend belangrijk: pas wanneer we de prestaties van vrouwelijke topsporters als volwaardig erkennen en hen een volwaardig podium bieden, zullen meisjes zelfverzekerder worden en meer gaan bewegen. Uiteindelijk moet het er niet meer om gaan of je een jongen, een meisje of alles daartussen bent. Ieder kind en ieder mens verdient een gelijke (beweeg)kans.